fredag 19 maj 2017

Intervju med Lisa Quartey


Lisa Quartey (till höger) tillsammans med tävlingens andra pristagare.                                                                                                         Foto: Jarmo Väyrynen

Den tionde maj tillkännagavs vinnarna i tävlingen “Jag skriver i dina ord”, och då var Lisa Quartey på plats i Göteborg för att ta emot andrapriset. Hon deltog i tävlingen med diktsviten Hägerhimmel.

 I författarcentrums tävling “Jag skriver i dina ord” stod såväl läsandet som skrivandet i centrum. Själva tävlingen gick ut på att skriva en text som inspirerades av eller utgick från en dikt eller en låttext.
– Den bok som jag framför allt utgick från var Inger Christensens diktsamling Alfabet som jag läst och älskat, men också ifrån Ida Börjels diktsamling Ma som är en parafras på Christensens bok.

Lisas tävlingsbidrag Hägerhimmel är en diktsvit bestående av elva dikter som förhåller sig till Christensens och Börjels verk på ett fritt men kärleksfullt sätt. Lisas skrivprocess började dock inte alls med viljan att vara med i en tävling.
– När jag hade läst båda böckerna och sett hur Börjel skrivit sin bok utifrån Christensens började jag instinktivt att göra samma sak. I den första raden i Hägerhimmel finns spår av både Alfabet och Ma. Jag började i mars och skrev i ett flöde.

I Alfabet återkommer och upprepas ordet “finns” som ett mantra, i Börjels Ma fungerar ordet “fanns” på samma sätt. Dessa återkommande verb skapar tillsammans med den uppräknande formen där saker och företeelser nämns en särpräglad rytm och en stil. Det känns som att Alfabet och Ma är syskon. Och med Lisas Hägerhimmel har nu familjen utökats ytterligare.
– Jag kände väldigt mycket för Alfabet och råkade ha papper och penna till hands. Steget från läsande till skrivande var väldigt kort och det kändes som att “så här kan jag också skriva”. Skrivande var en konsekvens av läsningen. Jag ville svara på det jag läst och liksom vara del i ett samtal med de andra författarna.

I juryns motivering till andrapriset skriver de: “Med nerv i rytmen och mogenhet i språket går författaren i Inger Christensens fotspår och skriver fram sin egen stil”, och Hägerhimmel är knappast det sista steget Lisa kommer ta på litteraturens väg. I höst ska hon läsa litteraturvetenskap och det är inget tvivel om att hon också kommer fortsätta att skriva.
– Placeringen i tävlingen har känts lite som ett kvitto på att jag är bra på det här.
Och även om Lisa ogärna vill låsa sig vid ett särskilt yrke eller livsbana får det ordet författare att kännas lite mindre främmande.

FYRA KORTA
Egna böcker eller låna? Svår fråga. Jag älskar att äga böcker, men skulle aldrig klara mig utan att låna. Får man säga båda?
Pocket, inbunden eller e-bok? Inbunden.
Vilken bok skulle du själv ha velat skriva? Lighthousekeeping (på svenska Fyrväktaren) av Jeanette Winterson. För att den är så fruktansvärt bra.
Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö? Maken av Gunbritt Sundström. Det är en ganska tjock bok och dessutom både väldigt bra och väldigt smart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar