torsdag 20 april 2017

Bokcirkeln läser 1984

Alla tyckte att boken var väldigt bra! En av oss sa så här och fick medhåll:

"När jag läste boken tänkte jag att det var ett absurt samhälle som beskrevs, men när vi diskuterade tillsammans fick jag syn på hur lik vår samtid är!"

Vi pratade mycket om likheterna med vårt samhälle under våra diskussioner. Till exempel att vi i stort sett köper vår egen teleskärm genom att vi har mobiler, och att vi frivilligt lägger upp bilder och uppdateringar om vad vi gör och var vi är. I boken är ju teleskärmen något som folk är tvingade att ha, och övervakningen är någonting man inte kan välja.

Vi tyckte också att världen i 1984 är otroligt genomtänkt och att författaren verkar kunna svara på alla frågor man skulle kunna ställa om den. Vi imponeras av att han till och med har hittat på ett eget språk som används i 1984-samhället.

Slutligen blev vi överraskade av hur våldsam och obehaglig boken är. Nästan som en skräckbok fast att den aldrig omnämns som en sådan. Det är flera situationer som kretsar kring våld som utövas inför tysta vittnen, som är för rädda och förtryckta för att agera mot våldsmakaren. Detta kopplade vi till hur vi ser människor fara illa i andra delar av världen och på våra egna gator, men ofta inte gör något åt det. Vi är nog inte rädda men snarare uppgivna inför att vi inte vet hur vi ska kunna göra någon skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar